Wednesday, December 1, 2010

FARDHU SYAHADAH DALAM ISLAM.

 Allah swt yang Maha Esa


Tiada nilainya segala bentuk kemewahan dan kesenangan di duniawi ini tanpa tunduk atau patuh dalam mengabdikan diri terhadap Allah swt. dan Rasulullah saw. syahadah membawa makna penyaksian atau pengakuan individu terhadap sesuatu. Apabila individu tersebut mengucapkanya beerti telah mengakui dengan lidahnya mengenai sesuatu perkara.


Inilah Syahadatain ( dua kalimah syahadah ) : -
Maksudnya : -

" Aku naik saksi bahawa tiada tuhan di sembah melainkan Allah swt. Dan aku naik saksi bahawa Nabi Muhammad saw. itu pesuruh Allah swt".

Lafaz syahadah hendaklah dilafaz sekali gus tanpa ada putus - putus bacaanya. Jika berlaku sebaliknya maka terbatalnya lafaz tersebut serta membawa kepada tidak sah pada syahadatain 
( dua kalimah syahadah ).


Tuntutan syahadah iaitu :- 

1- Dibuktikan dengan menunaikan rukun islam yang lima.
2- Menurut segala perintah Allah swt. dan meninggalkan segala laranganya.


Fardhu syahadah terbahagi kepada 2 perkara : -


1- Di ikrar dengan lidah secara soreh ( jelas ).
2- Ditasdiqkan ( diterima ) dengan hati yang ikhlas.Ikrar dengan lidah pengakuan dengan hati maka hanya allah swt yang mengetahui apa yang tersirat di hati disebalik pengakuan tersebut. Ini beerti apabila seseorang itu telah mengucap dua kalimah syahadah dengan ikrar dengan lidah dan terima dengan hati ikhlas maka individu itu telah dianggap sebagai muslim. Setelah telah lengkap dua kalimah syahadah maka individu tersebut hendaklah mengerjakan segala suruhan dan meninggalkan segala laranganya. Jika sengaja meninggalaknya maka tidak sah dua kalimah syahadahnya.


Syarat sah syahadah terbahagia pula kepada 4 bahagian : -


1- Diketahui.
2- Diikrar dengan lidah.
3- Ditasdiqkan dengan hati
4- Diamalkan dengan anggota.( melakukan suruhanya dan meninggalkan segala laranganya).


PERKARA YANG MENYEBABKAN TERBATALNYA SYAHADAH INDIVIDU TERSEBUT


1- Sujud / tunduk kepada berhala secara rela bukan paksaan.
2- Menghina atau memperkecilkan sesuatu yang dimuliakan dalam agama islam seperti nama Allah swt, Al Quran, Hadis Nabi, Hukum hakam syarak, Rasul - rasul, Segala perintah dan larangan Allah swt. 
3- Mengucapkan sesuatu yang mengkafirkan sehingga masyarakat sekeliling menyangka dia telah kafir atau terang terangan mengatakan dirinya telah kafir.
4- Perbuatan yang menyebabkan boleh terkeluar dari agama islam seperti menghalalkan yang haram dan sebaliknya.


Jika terbatalnya syahadah individu tersebut maka dia dianggap murtad yang mana terkeluar dari agama islam serta murtad ini amat bahaya sebab secara khofi ( tersembunyi ) tanpa diketahui oleh kita. Apabila murtad individu tersebut boleh mendatangkan bahaya diri sendiri dan masyarakat sekeliling serta mendatangkan bahaya kepada agama dan negara.


Firman Allah swt dalam surah Al Baqarah ayat 217 : -

Maksudnya : -

" Sesiapa yang murtad antara kamu daripada agamanya ( agama islam ) kemudian mati dala kekafiran itu maka gugurlah segala amalan mereka di dunia dan akhirat. Mereka akan menjadi penghuni neraka selama - lamanya".


MAKNA MURTAD : -


Dari segi bahasa : Menolak atau berpaling.
Dari segi Istilah   : Orang yang meninggalkan hukum islam dan segala ajaran yang terkandung dalam islam dan mereka menghalal sesuatu yang diharamkan oleh Allah swt.

Hukuman kepada murtad : -

Mereka boleh dikenakan hukuman bunuh jika enggan bertaubat kepada Allah swt. Hasil sembelihan orang murtad tidak halal untuk dimakan.
Huraian tajuk : -

Setelah kita membaca dengan sefahamnya maka kita perlu muhasabah diri sendiri supaya dapat elakan diri daripada golongan manusia yang akan dihadapkan di mahkamah ilahiyah ( ketuhanan ) nanti tidak tercalar dengan perbuatan keburukan duniawi kita. Kita perlu insaf jika kita pernah menghalalkan yang haram seperti boleh melacur diri jika dalam keadaan darurat, menghina Rasulallah saw serta keluarganya seperti zaman nabi tidak ada pisau cukur untuk cukur janggut, mempersendakan hukum Allah swt. seperti hukuman hudud, menghina para alim ulamak dengan kata-kata yang tidak elok dan sebagainya sedangkan yang tidak iktiraf ulamak sebab individu yang caci ulamak itu dalam keadaan dirinya jahil dan duniawi dan ukhrawi.Kadang - kadang kita mengeluarkan kata - kata yang bukan dari nilai - nilai agama islam sedangkan ia tidak sedar yang keluar dari kata-katanya adalah hasil dari dorongan nafsu dan hasutan syaitan.
Dalam kemelut akhir zaman ini, manusia kebanyakanya tidak mendalami ilmu fardhu ain dan fardhu kifayat. Keseimbangan antara duniawi dan ukhrawi tidak sekata dalam pada itu pula berkata tanpa berpandukan kepada akal dan fikiran serta adab dalam islam boleh membawa kepada jahil murakkab serta murtad yang secara terangan dan tersembunyi.


Ingatlah azab orang - orang yang melakukan jenayah di sisi Allah swt akan menerima seksaan dan azab yang amat pedih.


Sekian terima kasih..


Wallahu aklam.

0 ulasan:

Post a Comment

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger